Nettbutikken er kun for registrerte butikker og serveringssteder.

Logg inn nettbutikk ›

Ønsker du å bli kunde, kontakt oss her

Osteproduksjon

Vi yster av fersk kumelk fra egen gård. Melka blir pasteurisert på 63 grader i 30 minutter. Etter pasteurisering tilsettes syrekultur som skal starte syrning av ystemelka. Samtidig tilsettes blåmugg eller hvitmugg, som skal gi god smak til osten. Etter ca.30 minutter formodning tilsettes løpe, som er et enzym som får melka til å koagulere.

Når koaglet er fast nok starter skjæringa. Myse skilles da ut fra ostemassen. Jo mer vi nå rører og varmer, jo fastere blir ostemassen. Under ystinga følges utvikling av PH og temperatur i ystekaret, og vi skal oppånå riktig konsistensen på ostekorna samtidig som PH har rett nivå. Oppøsing foregår for hånd, og må skje raskt hvis vi skal få jevnt resultat.

Dagen etter saltes osten og legges til modning. Den modnes så i 2-3 uker på 10-14 grader før den pakkes og legges til videre modning på kjølerom. Modningstid varierer fra 1 mnd. til 1 år alt etter størrelse og fasthet på osten.

Se film fra ysteriet vist i God morgen Norge i 2007.

Her får du se ysting og modning av ost. TV-kokk Venke Andersen er med oss og lager småretter med Gangstad-ost.

Snopp Designbyrå